4. tammikuuta 2012

Universumin Valtias -vaalit 2012 lähestyvät!

On aika valita Universumin Valtias seuraavalle kuusivuotiskaudelle.

Universumin Valtias -vaalit ovat eduskuntavaalien ohella universumin tärkeimpiä parlamentaarisia toimituksia. Vaikka viran haltijan valtaoikeuksia onkin perustuslakiuudistusten yhteydessä leikattu, johtaa Universumin Valtias edelleen universumin ulkopolitiikkaa yhdessä Universumin Pääministerin ja Valtioneuvoston kanssa. Universumin Valtiaalla on myös oleellinen rooli universumin arvojohtajana.


Äänestyksen kulku:

 • Universumin Valtias -vaalit järjestää Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti eli Tutka ry ja äänioikeutettuja ovat kaikki yhdistyksen jäsenet. Äänestämään tullessaan äänestäjällä on oltava mukanaan kuvallinen henkilötodistus ja hänen nimensä on löydyttävä jäsenluettelosta. Jäseneksi liittyminen ja kahden euron jäsenmaksun suorittaminen äänestyksen yhteydessä on myös mahdollista.
 • Äänestys suoritetaan Tutkan Terrakoti-toimistolla, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4 A 2 krs, Turku. (Siinä Assarin ullakon naapurissa, portaat ylös ja ainejärjestökäytävää vasemmalle.)
 • Äänestyksen yhteydessä kullekin äänestäjälle annetaan virallinen äänestyslippu, johon merkitään Universumin Valtias -ehdokkaan numero. Tämän jälkeen lippu suljetaan äänestysuurnaan leimattuna.
 • Vaaleissa voi äänestää joko ennakkoäänestyspäivinä tai virallisena äänestyspäivänä. Sähköinen äänestäminen ei ole tietoturvasyistä mahdollista.
 • Ennakkoäänestys Terrakodilla käynnistyy keskiviikkona 11.1. ja päättyy tiistaina 17.1. Äänestäminen on mahdollista kaikissa Tutkan isännöimissä toimiston tapahtumissa tänä aikana.
 • Tapahtumia, joissa äänestyksen voi suorittaa ovat seuraavat:

päivä

aika tapahtuma
torstai 12.1.

klo 18.00–19.00 Terrakodin päivystys
torstai 12.1.

klo 19.00– Varjomafia
lauantai 14. 1.

klo 17.00–23.00 Tutkan Doctor Who -videoilta #5
tiistai 17.1.

klo 9.00–15.00 TYY:n ABI-päivä (yliopistolla)
tiistai 17.1.

klo 18.00– Tutkan Star Trek -videoilta: TNG Earth &
Politics

 • Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 22.1., jolloin vaalihuoneiston ovet avautuvat kello 15.00. Kello 18.00 käynnistyvät vaalivalvojaiset, jonka kuluessa paikallaolijat voivat seurata toisen, marginaalisemman parlamentaarisen toimituksen etenemistä videotykiltä.
 • Noin kello 21.00 suoritetaan Universumin Valtias -vaalien ääntenlasku, äänestyslippujen ääneen luku ja julistetaan vaalien tulokset.

 • Mikäli yksikään ehdokas ei saa vaaleissa ehdotonta enemmistöä eli 50% äänistä, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä toinen kierros. Toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 25.1. ja päättyy tiistaina 31.1.

 • Tapahtumia, joissa toisen kierroksen äänestyksen voi suorittaa, ovat seuraavat:

päiväaikatapahtuma

torstai 26.1.

klo 18.00–19.00 Terrakodin päivystys
torstai 26.1.

klo 19.00– Varjomafia
tiistai 31.1.

klo 18.00– Tutkan Star Trek -videoilta: DS9 Earth &
Politics

 • Toisen kierroksen varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 5.2. Myös tällöin vaalihuoneisto avautuu 15.00 ja äänten lasku tapahtuu 21.00.

Ehdokkaiden esittelyt

Universumin Valtias -vaaleihin on ilmoittautunut mukaan kahdeksan ehdokasta, joista monella on takanaan merkittävä ura superrikollisena. Voikin hyvällä syyllä sanoa, ettei äänestäjillä ole koskaan ollut näin montaa hyvää ehdokasta, joista itselleen sopivin Universumin Valtias seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi valita.


Mr. Morden

Universumin Valtias -vaalien ennakkosuosikkina ja joidenkin mielestä varmana voittajana pidetään salaperäistä hahmoa, joka on tuttu monelle Babylon 5 -asemalta ja joka tunnetaan vain Mr. Mordenina.

Morden on vakuuttava ja viehätysvoimainen esiintyjä, jonka taustavoimat sekä kampanjan rahoittajat ovat kuitenkin tähän saakka pysyneet arvoituksena ja joihin hän viittaa määritelmällä "my associates". Mordenin kampanjan tunnuslause on ytimekäs: "Mitä sinä haluat?"


Darkseid

Teräsmiehen arkkivihollisena parhaiten tunnettu Darkseid kuuluu mukana olevien ehdokkaiden raskaaseen sarjaan. Hänellä on takanaan pitkä, joidenkin mielestä jopa liian pitkä poliittinen ura muun muassa Apokolips-planeetan pääministerinä.

Moni ymmärrettävästi pelkää Darkseidia tämän koon, jäyhän esiintymisen ja kiivaan luonteen vuoksi, minkä vuoksi Darkseidin kampanja pyrkii pehmentämään ehdokkaan imagoa. "Pöö!" toteaa Darkseid vaalimainoksessaan. "Ei ole mitään muuta pelättävää kuin minä".

   
Jabba The Hutt

Kolmannen esiteltävän ehdokkaan, niin ikään monen tunteman Jabba the Huttin jedikriittisen puolueen saavuttama voitto universumin eduskuntavaaleissa vuosi sitten laittoi universumin poliittisen kartan uusiksi.

Jabba on häpeilemätön poliittinen populisti, jonka suurin ase on hänen harrastamansa verbaaliakrobatia ja rehevä nauru. Hänen pääsyään toiselle kierrokselle pidetään epätodennäköisenä, sillä Jabban puolueen olemassaolo perustuu suuressa määrin johtajansa karismaan.

   
Lordi Voldemort

Myöskään Lordi Voldemort ei esittelyjä kaipaa. Monet luulivat tästä jo päästyn, mutta tehtyään muutama vuosi sitten paluun universumin poliittiselle kentälle on Voldemort osoittanut olevansa edelleen yhtä voimissaan kuin nuoruutensa päivinä.

Voldemortin pääsyä toiselle kierrokselle pidetään todennäköisempänä kuin Jabban, sillä ehdokkaiden kannattajat ovat poliittisesti lähellä toisiaan ja moni etenkin maaseudulla asuva Jabban kannattaja saattaa lopulta päätyä äänestämään Voldemortia. Hän vaikuttaa niin ikään olevan ehdokkaista se, joka voimakkaimmin uskoo omaan voittoonsa.

   
Kenraali Zod

Kenraali Zod edustaa ehdokkaiden nuorta sarjaa. Monikaan ei ollut kuullut tästä Kryptonin punaisen auringon kasvatista vajaa vuosi sitten mitään. Uusine supervoimineen planeetan istuva urheilu- ja kulttuuriministeri on kuitenkin osoittanut kykynsä haastaa kilpakumppaninsa.

Hänen kampanjansa johtavia teemoja ovat oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja kenraali Zodin eteen polvistuminen. Kriitikkojen mielestä Zod kuitenkin ainoastaan vie ääniä lähellään olevilta ehdokkailta ja hänen mukanaolonsa olevan enemmän puoluepolitiikkaa kuin aitoa halua Universumin Valtiaan virkaan.

   
Ozymandias

Eniten kenraali Zodin mukanaolosta kärsivä ehdokas lienee Ozymandias, Watchmen-ryhmästä monen tuntema hahmo, joka on viime vuosina vaikuttanut etenkin erilaisissa kansainvälisissä hankkeissa. Ozymandias on vaalin ainoa avoimesti homo ehdokas, mitä voidaan pitää sekä hänen vahvuutenaan että heikkoutenaan.

Ozymandias on koonnut taakseen paljon etenkin kulttuurialalla vaikuttavia ihmisiä ja hänen kannattajillaan on voimakas luottamus ehdokkaansa mahdollisuuksiin päästä toiselle kierrokselle ja saada maailmassa muutos aikaan. Merkittävin Ozymandiasta ja kenraali Zodia erottava kysymys vaikuttavat olevan näiden NATO-kannanotot, joille edes George Takei ei voi mitään.

   
Emma Frost

Kolmas Ozymandiaksen ja kenraali Zodin lähellä oleva ehdokas on edustava ja esiintymiskykyinen Emma Frost. Vaikka Frost onkin mukana mutanttien ehdokkaana, on hän profiloitunut kahden edellä esitellyn ehdokkaan tapaan arvoliberaalina vaihtoehtoehtona ja vastavoimana nimenomaan Jabballe ja muille konservatiiviehdokkaille.

Toisena vaalissa mukana olevana naisehdokkaana Frost saattaa niin ikään kerätä nuorten kaupunkilaisnaisten, sekä ydinalueensa eli lounaisrannikon mutanttien ääniä. Vähemmistön ehdokkaana Frostin pääsyä toiselle kierrokselle pidetään kuitenkin äärimmäisen epätodennäköisenä hänen telepaattisista kyvyistään huolimatta.

   
Kai Winn

Perää gallupeissa on toistaiseksi pitänyt Bajor-planeetan uskonnollinen johtaja Kai Winn. Winnin kannattajakunnan epäillään koostuvan suuressa määrin samasta konservatiivisesta väestönosasta kuin Jabban ja Voldemortin. Moni Winnin kannattajista saattaakin lopulta päätyä äänestämään jompaakumpaa edellä mainituista nimistä.

Winnin ansioksi on sanottu, että hän on pitänyt esimerkiksi kysymyksen siitä, onko Bajor-planeetan lähellä sijaitseva madonreikä Profeettojen temppeli vai ei, kampanjassaan taka-alalla ja keskittynyt asiakysymyksiin sekä käyttämään pelottavaa tappajan katsettaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti